Järpeskog Utveckling AB

KBT

KBT = Kognitiv Beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en terapiform som fokuserar på sambandet mellan tankar, känslor och beteenden. Dessa faktorer kan skapa ett dåligt mående. I terapin samarbetar terapeut och klient och tillsammans kan de göra förändringar. Målet är att uppnå ett bättre mående. Klienten har egna mål med terapin.

Under terapin arbetar terapeut och klient tillsammans. Klienten är expert på sig själv. Klienten har även unik kunskap om sin livssituation medan terapeuten har expertkunskap inom KBT samt vetskapen om hur man kan förändra situationer. Terapeuten kan därför också hjälpa till att förbättra måendet. Mellan de olika träffarna får klienten hemuppgifter. Dessa uppgifter utförs på egen hand.

En vanlig KBT-behandling omfattar 10 till 15 träffar. Behandlingsformen passar många, barn, ungdomar, vuxna och par.

Återfallsprevention (ÅP)

Återfallsprevention med KBT-inriktning är en evidensbaserad metod. Denna metod syftar till att hjälpa individer med riskbruk. Metoden är även till för personer med skadligt bruk och beroende. Målet är att minska eller avsluta problematiskt bruk. Det kan gälla alkohol och/eller droger. Metoden bygger på nyinlärning av hjälpsamma beteenden. Vidare handlar det om att förändra sitt förhållningssätt. Det gäller förhållandet till alkohol och/eller droger. Dessutom stakar metoden ut vägar. Dessa vägar hjälper till att behålla ett nytt liv.

Genom KBT-inriktad återfallsprevention identifierar personen risksituationer. Personen lär sig även strategier för att hantera dessa situationer. Tillsammans med terapeuten utforskar personen tankar och känslor. Dessa tankar och känslor kan leda till bruk. Personen tränar på nya sätt att reagera. Därigenom minskar risken för återfall. Metoden fokuserar på att stärka personens motivation. Den hjälper också personen att utveckla ett socialt nätverk. Detta nätverk stöder ett liv utan beroende. På så sätt ökar chanserna att behålla förändringen på lång sikt

Rulla till toppen